Herlig uke med "rare" navn,
fastelavenssøndag, blåmandag, fetetirsdag og askeonsdag ;)
I går spiste vi, tradisjonen tro, fastelavensboller
og i morgen står det feittirsdagsmat på menyen.
Saltkjøtt, pølse og kålstappe.
Jeg er glad i mattradisjoner og vi pleier derfor alltid å ha feittirsdagsmat.
Fetetirsdag er dagen før fasten begynner og er tirsdagen etter fastelavenssøndag. Datoen for fetetirsdag varierer fra 3.februar til 9.mars alt etter når påsken kommer. Tradisjon tro skulle siste dag før fasten fylles opp med kraftig kost. Det er mange steder i Norge, spesielt i Trøndelag og Norg-Norge som har saltkjøtt og kålstappe.
Neste år, 2015, kommer fetetirsdag allerede 17.februar.
Askeonsdagen er starten på fasten, som skulle vare i 40 dager. Aske er et symbol for
sorg og anger, og man skulle kle seg i «sekk og aske», det vil si å å gjøre bot.
På askeonsdag tok folk turen til kirken for å bli tegnet med et kors i aske på
pannen.
Husker at det ble servert lutefisk på askeonsdag da jeg var lita jente.
Kjenner at jeg blir sulten av å skrive om mat;)
Dagens innlegg linker jeg til
Mandagstema #109
FASTELAVEN - FEITTIRSDAG
Har du mattradisjoner for disse dagene?
Ønsker deg en fin mandag;)
Hei:)
SvarSlettBoller hadde vi også i går, men noe Feitmiddag blir det ikke! Hadde vær godt med saltkjøtt, men det blir det ikke tid til dessverre :(
Kos dere messe!!
Klem :)
Hei på deg!!
SvarSlettDisse mattradisjonene har jeg aldri hørt om.Vi spiste middag hos svigers i går, men ingen boller. Bare masse snop som vi kjøpte i Sverige på lørdag!!!! :)
Ha en fin mandag! Klem fra Anne-Marit
Jeg kan godt blive fristet at dine lækre boller ;-)
SvarSletthttp://mitblogunivers.birgittefrostholm.dk/2014/03/03/fastelavn-er-mit-navn/
Så interessant å lese innlegget ditt.
SvarSlettHos oss har det aldri vore tradisjon med spesiell mat desse dagane unntatt fastelavensøndag, då det ofte er laga bollar.
Eg kjenner eg blir svolten av å lese om den gode maten du skriv om så no må
eg bort i skuffa og sjå etter restar etter helga :)
Fin ny veke med god og snarleg betring i kneet.
Klem frå Anne-Mari
Så söt den semlan var med sitt lilla hjärta på locket. Det ser gott ut, Jag tycker det är synd att man här börjar så tidigt som efter nyår med semlan, den skall vara fredad till fastlagstiden.
SvarSlettHa en fin vecka
Kram Meta
Vad fint det blev med ett hjärta ovanpå semlan =)
SvarSlettHeisann!
SvarSlettBollene ser kjempegode ut, herlig hjertemønster!
Jeg får vie hele uka til blogging med eget program for hver merkelige dag neste år!
Lære litt av deg først!
Ha en riktig fin uke dag.
Vilken fin servering och så gott det ser ut!
SvarSlett//Scaniatjejen
Artig med informasjon om ting vi har hørt om i alle år.. Feittirsdag visste jeg, men ikke det om askeonsdag.. Men jeg glemte hele fastelaven i går - DET pleier jeg ikke. Dine fastelavensboller så virkelig fristende ut. Nyt uken videre..med både saltkjøtt og aske..
SvarSlettSå fint med hjärtat på locket!
SvarSlettHer var det mye ny informasjon gitt. Vi feiret Fastelavn på søndag med kremboller og venner på besøk, men disse andre dagene har gått meg hus forbi. Vi har noen mattradisjoner, men disse er stort sett knyttet til høytider som påske og jul :-)
SvarSlettTusen takk for fine ord om bildene mine, det var utrolig koselig å høre <3
Ha en fortsatt fin uke!
Klem
Netta
Och i Sverige äter vi semlor på fettisdagen - ja många äter dem varje tisdag efter nyår ...
SvarSlettDu verden jeg viste ikke at det fantes så mange rare dager, spennende.
SvarSlettJeg er glad i tradisjoner jeg også, og det er så mye god mat som en har lært å lage gjennom generasjoner.
Salt kjøtt med tilbehør er en stor slager her hos oss også.
Ha en fin dag.